Beantwoording vragen van de leden Bergkamp en Sjoerdsma (beiden D66) over het bericht over de situatie van Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta.

Datum 15 november 2016

Hierbij bied ik de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Bergkamp en Sjoerdsma (beiden D66) over het bericht over de situatie van Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta. Deze vragen werden ingezonden op 18 oktober 2016 met kenmerk 2016Z19121.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Bert Koenders

Antwoorden van de Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Bergkamp en Sjoerdsma (D66) over het bericht over de situatie van Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Onzekere Tijd voor Thailand’? 1)

Antwoord op vraag 1

Ja.

Vraag 2

Waarop baseert u de stelling dat het niet in het voordeel van Van Laarhoven is om nu over zijn situatie te beginnen?

Antwoord op vraag 2

Vragen 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13

Van welke omstandigheden moet er sprake zijn voordat u het in het voordeel van Van Laarhoven acht om over zijn situatie te beginnen?
Wat bent u te weten gekomen over de situatie van Johan van Laarhoven en zijn vrouw in uw gesprekken met ambassademedewerkers?

Hebben de ambassademedewerkers advies gegeven over hoe en wanneer u de Thaise autoriteiten aan kan spreken over de situatie van Van Laarhoven en zijn vrouw? Zo nee, waarom niet en waarom heeft u hier niet om gevraagd? Zo ja, hoe luidde dit advies?

Heeft u nog van andere instanties of medewerkers advies gekregen over hoe en wanneer u het beste in gesprek kan treden met de Thaise autoriteiten over Johan van Laarhoven en zijn vrouw? Zo ja, hoe luidde dit advies? Zo nee, waarom niet en waarom heeft u hier niet om gevraagd?

Heeft u Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta bezocht? Zo ja, waarover heeft u gesproken tijdens dit bezoek? Zo nee, waarom heeft u hen niet bezocht?
Wat bedoelt u met uw uitspraak dat het van belang is dat het hoger beroep van Van Laarhoven niet te lang duurt? Wanneer duurt het hoger beroep volgens u te lang?

Spant u zich op enigerlei wijze in om de omstandigheden waarin Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta zich bevinden te verbeteren? Zo ja, op wat voor wijze? Zo nee, waarom niet?
Heeft u zich in verleden ingespannen om de omstandigheden waarin Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta zich bevinden te verbeteren? Zo ja, op wat voor wijze? Zo nee, waarom niet?

Spant u zich op enigerlei wijze in om Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta naar Nederland te krijgen? Zo ja, op wat voor wijze? Zo nee, waarom niet?
Heeft u ooit met uw Thaise ambtscollega’s gesproken over Van Laarhoven en zijn vrouw? Zo ja, waarover heeft u gesproken? Zo nee, waarom niet?

Wilt u in de toekomst in gesprek gaan met uw Thaise ambtscollega’s om zo Van Laarhoven en zijn vrouw naar Nederland te halen? Zo ja, hoe wilt u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vragen 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 en 13

Ik ben goed bekend met de medische situatie en de detentieomstandigheden van de heer Van Laarhoven. Zoals in de antwoorden op eerdere Kamervragen over de situatie van de heer Van Laarhoven in september van dit jaar is aangegeven, onderhoudt de Nederlandse ambassade in Bangkok over zaken betreffende de detentieomstandigheden en gezondheid van de heer Van Laarhoven, mede op aangeven van de heer Van Laarhoven zelf, regelmatig contact met de penitentiaire instelling waar hij verblijft.

Omdat Thailand een land is waar de detentie-omstandigheden in het algemeen tekort schieten, komt de heer Van Laarhoven, net als alle andere Nederlandse gedetineerden in Thailand die hebben aangegeven consulaire bijstand te wensen, in aanmerking voor het “aanvullend maatwerkpakket” in het kader van het met de Tweede Kamer in 2014 afgesproken beleid voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland 2). Zo krijgt ook de heer Van Laarhoven bezoeken van ambassademedewerkers, een maandelijkse gift, indien noodzakelijk medicijnen alsook extra zorg en socialisatie via Reclassering Nederland. De frequentie van de bezoeken door de ambassade in het kader van consulaire bijstand is afhankelijk van de situatie van de gedetineerde en de omstandigheden in de gevangenis. De ambassade in Bangkok heeft regelmatig en frequent contact gehad met met de heer Van Laarhoven sinds zijn arrestatie, zowel tijdens bezoeken als per brief. In 2016 is de heer Van Laarhoven vijf keer door een medewerker van de ambassade bezocht, waavan één keer met een aan de ambassade verbonden arts. Verder werd de heer Van Laarhoven twee keer bezocht door een vrijwilliger van Reclassering Nederland alsook door een medewerker van Epafras.

De Nederlandse ambassade in Thailand onderhoudt proactief contact met de penitentiaire inrichting waar de heer Van Laarhoven verblijft. Na afloop van bezoeken aan hem door ambassademedewerkers wordt gesproken met de gevangenisleiding over het welzijn van de heer Van Laarhoven. Eventuele zorgen of misstanden worden in deze gesprekken aan de orde gesteld. De verantwoordelijkheid voor de detentieomstandigheden van heer Van Laarhoven ligt immers bij de lokale autoriteiten. In die gesprekken is onder andere de medische toestand van de heer Van Laarhoven onder de aandacht gebracht.

De situatie van de heer Van Laarhoven wordt ook proactief opgebracht bij elk contact met de relevante Thaise autoriteiten. Zo is in oktober jl. en marge van mijn bezoek op directeursniveau contact geweest met het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken met de boodschap dat Nederland het van belang acht dat de Thaise autoriteiten de zaak van de heer Van Laarhoven goed in de gaten houden, in het bijzonder is aangedrongen op goede omstandigheden in de gevangenis en een spoedige rechtsgang. Ook is in oktober jl. de zaak van de heer Van Laarhoven op directeursniveau opgebracht tijdens het Global Consular Forum in Seoul, met dezelfde boodschap en bijzondere aandacht voor de benodigde medische zorg.

De heer Van Laarhoven heeft hoger beroep ingesteld tegen zijn veroordeling. In contacten met de Thaise overheid dringt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan op een spoedige rechtsgang.

In het antwoord van 7 april 2016 (nr. 2218) op vragen van uw Kamer gaf ik aan dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen aan de partner van de heer Van Laarhoven, omdat die niet de Nederlandse maar de Thaise nationaliteit heeft. Het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen maakt alleen de toegang tot gedetineerden met de nationaliteit van de zendstaat mogelijk.

Zolang de rechtsgang in Thailand nog niet geheel is doorlopen, kan nog geen sprake zijn van eventuele overbrenging naar Nederland. Mocht deze situatie zich voordoen, dan zal ik hiervoor vanzelfsprekend aandacht vragen.

1)

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26816590/___Onzekere_tijd_voor_Thailand_ __.html?utm_s
ource=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

2)

Kamerbrief 30 010 Gedetineerdenbegeleiding buitenland van de minister van Buitenlandse Zaken dd 10 oktober 2014

This post was written by

1 reactie on "Beantwoording vragen van de leden Bergkamp en Sjoerdsma (beiden D66) over het bericht over de situatie van Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta."

  • ERIC says

    Pure waanzin woon in Thailand en heb via Bvn de zaak gevolgd, moest de nl minister van justitie en buitenlandse zaken zijn kont opheffen en naar Bangkok vliegen teneinde een einde te maken aan de fouten van hun voorgangers in dezelfde post dan zouden we vandaag een oplossing hebben voor dit paar. De manier waarop Nl dit aan de thaise autoriteiten gepresenteerd hebben is hier compleet anders begrepen en vermoedelijk zeer slecht vertaald. Zelf de nl koning geeft niet om zijn onderdanen in moeilijkheden door de cabinetten die hij beeidigd heeft en aan het hoof van een land staat waar drugs deels de normaalste zakk is, een koffieshop met joints de puurste zaak van de wereld is. Hopelijk komen er bij de verkiezingen competente mensen op die posten dat deze droevige zaak gaan oplossen en verantwoordelijkheid nemen. Bezoek van de nl ambassade zal ook lachenswaard zijn, van daaruit zal je niet al te veel hulp moeten verwachten, ook al is het hun taak, de nl ambassadeur heeft nooit overlegt met de betrokken ministers of instanties hier en is een deel van zijn job! Ik hoop voor die man en zijn vrouw snel gerechtigheid en dat ze hier sterker uitkomen en weer snel een normaal paar kunnen vormen!
    Er is een mogelijkheid welke hier in Thailand werkt dat is een bekwame lobiist inhuren dat op hoog niveau werkt en deze zaak kan oplossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *