Hoogleraar: ‘Thailand zal Johan Van Laarhoven terugeisen’

Hoogleraar: ‘Thailand zal Johan Van Laarhoven terugeisen’

TILBURG – Het is uitgesloten dat de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven, als hij van Thailand in Nederland mag getuigen in een civiele procedure tegen de Staat, daarna hier mag blijven. 

Dat stelt hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt van de Universiteit van Amsterdam. ,,Nederland kan hem niet zomaar dagvaarden, zo’n verdrag hebben we niet met Thailand. Als Thailand Van Laarhoven hierheen stuurt, is dat een gunst. Maar dan zullen ze bedingen dat hij daarna meteen terugkomt. Zou Nederland zich daar niet aan houden, dan heb je een diplomatieke rel van jewelste.”

103 jaar cel

Van Laarhoven (56) werd door Thailand in 2015 veroordeeld tot 103 jaar cel vanwege het witwassen van geld dat hij met zijn Grass Company-coffeeshops verdiende. Daarvan moet de Tilburger er 20 uitzitten. Hij zit met tientallen mannen in een cel, heeft geen fatsoenlijke wc en slaapt op een betonnen vloer.

In de procedure die zijn advocaten tegen de Staat hebben aangespannen, willen ze bewijzen dat zijn veroordeling in Thailand de schuld is van de Nederlandse justitie. In het kader van een eigen strafrechtelijk onderzoek tegen Van Laarhoven en coffeeshopketen The Grass Company vroegen die de Thaise autoriteiten om ‘al het mogelijke te doen’ om bewijs te verzamelen tegen de Tilburger. Amper een week later sloeg Thailand Van Laarhoven in de boeien.

Door Brabants Dagblad, Chris van Mersbergen op 26 maart 2017

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *