Nederlandse coffeeshopbaas in Thaise cel wordt vervolgd door Nederlandse justitie

Nederlandse coffeeshopbaas in Thaise cel wordt vervolgd door Nederlandse justitie

Justitie gaat voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die in Thailand vastzit voor het witwassen van drugsgeld, in Nederland vervolgen voor onder meer fraude, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Ook Van Laarhovens broer en twee medewerkers van de coffeeshopketen The Grass Company moeten in september voor de rechter verschijnen.

Door gerommel met de administratie zouden ze voor circa 25 miljoen euro belasting hebben ontdoken. Door te hoge inkoopprijzen van softdrugs te hanteren is volgens justitie miljoenen euro’s aan omzet buiten de boeken gehouden. Het Openbaar Ministerie wil later nog meer verdachten voor de rechter dagen.

Van Laarhoven had in totaal vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. Met het geld dat hij verdiend had, verhuisde hij in 2011 met zijn Thaise vrouw naar Thailand. In dat jaar begon de Nederlandse justitie ook een onderzoek naar hem omdat het vermoeden was dat Van Laarhoven veel meer drugs zou hebben dan toegestaan. Ook zou hij zijn zwarte geld in Thailand hebben witgewassen door onroerend goed te kopen.

Door toedoen van het Nederlandse Openbaar Ministerie belandde Van Laarhoven vervolgens in Thailand in de gevangenis. In juni 2014 stuurde de toenmalig officier van justitie een rechtshulpverzoek naar Thailand, in de hoop dat ze beslag zouden leggen op de bezittingen van Van Laarhoven. Omdat dat niet echt opschoot, vroeg hij een maand later of de Thaise justitie een eigen onderzoek kon beginnen tegen de softdrugsondernemer.

Straf uitzitten in Nederland

Het probleem is dat coffeeshophouders die wiet inkopen geen bonnetje krijgen van een drugshandelaar

Sidney Smeets, advocaat van Van Laarhoven

Van Laarhoven werd vervolgens opgepakt als leider van een internationale bende van drugssmokkelaars en veroordeeld tot 20 jaar cel. Recent werd hij ook in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel. Ook zijn vrouw is in Thailand veroordeeld. Van Laarhoven hoopt dat hij naar Nederland kan worden overgeplaatst om zijn straf hier uit te zitten.

Omdat Van Laarhoven in Thailand vastzit, noemt zijn advocaat Sidney Smeets de dagvaarding van justitie ‘onzorgvuldig en onbehoorlijk’. ‘In het hele onderzoek zijn hem nog nooit vragen gesteld. Hij is nog nooit verhoord. En hij weet niet eens dat hij gedagvaard is. Op deze wijze kan hij zich niet verdedigen.’

De zaak laat volgens advocaat Smeets ook de manco’s zien van het Nederlandse gedoogbeleid en de problemen die er nog altijd zijn doordat de zogeheten ‘achterdeur’ niet is geregeld in het huidige beleid. Justitie verdenkt Van Laarhoven van een foutieve administratie om omzet uit de boeken te houden. ‘Maar het probleem is dat coffeeshophouders die wiet inkopen geen bonnetje krijgen van een drugshandelaar. Daarom hebben ondernemers een vaste afspraak met de fiscus.’ Volgens de advocaat heeft fiscus de administratie van The Grass Company altijd goedgekeurd.

De advocaten van Van Laarhoven zullen een bezwaar tegen de dagvaarding indienen.


Lees verder over de zaak Johan van Laarhoven

Gehoord als getuige
De Brabantse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf van 103 jaar uitzit, moet in Nederland worden gehoord als getuige. Dat heeft de rechter-commissaris in maart 2017 besloten.

Thaise cel
In 2016 bezocht Volkskrantverslaggever Tom Kreling coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in zijn Thaise cel. Lees hier de reportage. (+)

Opiniestuk: achterdeur reguleren
In 2015 schreef Van Laarhoven nog een opiniestuk in de Volkskrant, waarin hij opriep de bevoorrading van coffeeshops beter te regelen: ‘De achterdeur reguleren maakt in één klap een einde aan alle schimmigheid die nog onterecht rond coffeeshops hangt’.

Nationale Ombudsman
Nationale Ombudsman buigt zich sinds september 2016 over de zaak van de gevangen coffeeshopbaas in Thailand. De Ombudsman wil weten hoe de justitie met de Thaise autoriteiten heeft samengewerkt en of dat zorgvuldig is gegaan.

Door: Tom Kreling, De Volkskrant, 4 juli 2017

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *