Veelgestelde vragen

01. Wie is Johan van Laarhoven?

Johan van Laarhoven, een ras-Brabander, is één van de pionieJohan en Tukta 4rs en vernieuwers in de geschiedenis van de Nederlandse coffeeshops. Johan opende begin jaren tachtig als eerste Nederlander buiten de Randstad een coffeeshop, genaamd Ochtendgloren gevestigd in Tilburg. In de decennia die daarop volgden groeide deze eerste shop uit tot de grootste keten van coffeeshops in Zuid-Nederland: The Grass Company.

The Grass Company bestaat op de dag van vandaag uit vier coffeeshops: twee filialen in Tilburg en twee in Den Bosch. In 2008 verhuist Johan, samen met zijn Thaise vrouw Tukta en twee kinderen- na jarenlang hard werken naar Thailand om het wat rustiger aan te doen. In 2011 besluit hij met pensioen te gaan en verkoopt hij zijn geesteskind The Grass Company. Nog datzelfde jaar start justitie een groot onderzoek naar The Grass Company. Johan van Laarhoven is de hoofdverdachte. Lees de uitgebreide versie van het verhaal hier.

02. Waarom deze campagne?

Johan van Laarhoven heeft zijn geld verdiend met de verkoop van cannabis wat gedoogd word door onze eigen overheid. Al “zijn” coffeeshops voldoen aan de gedoogcriteria, zijn in het bezit van een vergunning en zijn op dit moment gewoon open. Als er al een strafbaar feit zou zijn gepleegd, zou dit op Nederlandse bodem zijn gedaan. Johan verdient daarom net als elke Nederlandse burger een eerlijk proces, in Nederland. Met de campagne “Justice for Johan” vragen wij aandacht voor zijn zaak. Wij vragen – door middel van bijvoorbeeld de petitie– de Nederlandse overheid zich ertoe te bewegen om Johan en zijn vrouw zo snel mogelijk naar Nederland terug te halen en hun zodoende van een eerlijk proces te voorzien.

03. Heeft van Laarhoven niet vanalles op zijn geweten?

In oktober 2015 schreef Johan van Laarhoven in een brief aan Doede de Jong, biologisch wietkweker en VOC’er: “Spong en collega’s hebben het strafdossier van The Grass Company doorgenomen en zijn geen strafbare feiten tegengekomen. Alleen achterdeur feiten, de bevoorrading van de shops bijvoorbeeld. Zelfs dat was volgens hen zeer beperkt voor 4 coffeeshops. Ook Prof. Mr. Dr. Guido de Bont, vooraanstaand fiscaal advocaat en hoogleraar, heeft het dossier doorgenomen en komt tot dezelfde conclusie: er is niets aan de hand bij The Grass Company, het is een goed georganiseerde onderneming waar geen strafbare feiten worden gepleegd.

Op 12 november 2015 deed het gerechtshof Den Bosch een opvallende uitspraak  in een zaak tegen The Grass Company. De rechter verklaarde onder andere het volgende:
Bij zijn oordeel heeft het hof afgewogen of een straf in deze zaak een toegevoegde waarde zou hebben. Daarbij is rekening gehouden met 4 aspecten:

  • Beide coffeeshops worden gedoogd door de overheid en hebben zich aan de gedoogvoorwaarden gehouden. Daarbij vindt het hof het van belang dat een coffeeshop binnen het Nederlandse softdrugsbeleid een maatschappelijke functie heeft gekregen.
  • De bedrijfsvoering van beide coffeeshops was transparant en op orde: er was een administratie van de bevoorrading, er waren arbeidsovereenkomsten voor medewerkers, onder wie de verdachte, en over het loon werd belasting afgedragen.
  • De omvang van de voorraad die bij verdachte werd aangetroffen stond gelijk aan de omzet van 2,5 dag, hetgeen bescheiden en alleszins acceptabel is te achten.
  • Er was geen sprake van straat- of groothandel.

Alles afwegende, vindt het hof dat er in het geval van de verdachte sprake is van strafbare feiten die direct voortkomen uit de bonafide bedrijfsvoering van de gedoogde coffeeshops. Dat kleurt de feiten dusdanig dat het hof de verdachte geen straf oplegt en het rechterlijk pardon toepast.

Hier kun je het hele vonnis lezen.

Johan en zijn vrouw zijn in Thailand tot deze draconische straf veroordeeld op basis van het in Nederland verdienen van geld middels een viertal gereguleerde coffeeshops.

04. Waarom is deze zaak belangrijk?

Johan van Laarhoven heeft als coffeeshopondernemer een enorme bijdrage geleverd aan de cannabiscultuur in Nederland. De coffeeshops van The Grass Company zijn regelmatig bezocht door delegaties van politici als voorbeeld van modern ondernemerschap in de cannabisbranche.

De coffeeshops van The Grass Company bieden legaal werk aan circa negentig mensen. Wie zich verdiept in de zaak van Van Laarhoven kan niet anders concluderen dan dat het Openbaar Ministerie onzorgvuldig en onrechtmatig heeft gehandeld. Met rampzalige gevolgen voor Johan van Laarhoven, zijn vrouw en zijn familie. In de woorden van zijn advocaat Gerard Spong: “Het Nederlandse OM heeft na een uiterst onzorgvuldige rechtshulpoperatie die de term koehandel alleszins verdient de huid van Johan, in ruil voor wat informatie verstrekt aan een Openbaar Ministerie in een dictatoriaal regime, verkwanseld.”

De Nederlandse rechters hebben ook al 3 jaar niemand meer veroordeeld als het gaat om het gedoogbeleid. Zij roepen door middel van deze uitspraken de regering op om het gedoogbeleid te verduidelijken zodat er geen twijfel meer is over wat nou wel mag en wat niet. De zaak van Johan van Laarhoven is een voorbeeld van het falende gedoogbeleid, en daarom is het belangrijk voor de toekomst van de cannabis industrie in Nederland.

05. Ik wil Johan en Tukta graag bezoeken, kan dit?

Helaas mag Tukta geen bezoek van niet-familie leden ontvangen. Er is dus ook geen enkele mogelijkheid om haar te bezoeken. Als jij toch iets wil doen om Tukta te helpen dan kun jij via onze site een brief schrijven.

Johan mag wel bezoek ontvangen van mensen buiten zijn familie om. Dit is weer een erg moeilijk verhaal en dit kan hoogstwaarschijnlijk alleen maar worden bewerkstelligt via de Nederlandse Ambassade. Als jij Johan wil bezoeken willen wij adviseren om tijdig contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade te Bangkok. Haar NAW-gegevens zijn als volgt:

Nederlandse Ambassade in Bangkok
15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330
+66 2 309 52 00

Tevens is er de mogelijkheid om via een contactpagina contact op te nemen met de ambassade. Naar eigen zeggen streven zij erna om vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

06. Wat kan ik doen?

Onlangs werden Johan van Laarhoven en zijn vrouw, mede door toedoen van het Nederlands Openbaar Ministerie, in Thailand veroordeeld tot respectievelijk 78 jaar en 7 jaar celstraf voor het witwassen van geld. Dit geld heeft Johan in Nederland op rechtmatige wijze verdiend door dertig jaar lang vier gedoogde coffeeshops van The Grass Company te exploiteren.

Rechtszekerheid Nederlanders in buitenland op het spel
Het gedoogbeleid zorgt voor veel onduidelijkheid en verwarring in binnen- en buitenland. De zaak van Johan van Laarhoven is hier een duidelijk voorbeeld van. Hij lijkt slachtoffer te zijn geworden van het falende gedoogbeleid van de Nederlandse overheid. 

Eerlijk proces
Niet alleen de rechtszekerheid van Nederlandse ondernemers en werknemers in de coffeeshopbranche wordt hierdoor op losse schroeven gezet. Dit geldt ook voor elk ander beroep dat in Nederland gedoogd of toegestaan wordt, maar wat in Thailand verboden is. Denk o.a. aan casinomedewerkers (gokken is in Thailand verboden) en medewerkers van abortusklinieken (het plegen van abortus is in Thailand verboden). Dit alles met als dieptepunt de veroordeling van Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta. Een veroordeling voor in Nederland toegestane feiten. 

Petitie

Met de handtekeningenactie willen we de Nederlandse overheid ertoe bewegen om Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta naar Nederland terug te halen en hen een eerlijk proces te laten ondergaan voor een Nederlandse rechter. De Thaise rechter heeft namelijk geoordeeld dat Johan van Laarhoven in Thailand noch overtredingen, noch misdrijven heeft begaan.

Ook waarderen Johan en Tukta het enorm wanneer zij brieven ontvangen. Je kunt een brief schrijven aan Johan en Tukta: post helpt hun de moed erin te houden. Je kunt dit doen door middel van een brief welke je kunt sturen naar onderstaand adres. Ook kun je een bericht achterlaten op deze website. Wij zorgen ervoor dat deze bij Johan en Tukta terecht komen.