TILBURG – Het strafrechtelijk proces tegen de leidinggevenden van coffeeshopketen The Grass Company gaat eind september van start. Justitie in Breda dagvaardt behalve de in Thailand vastzittende Johan van Laarhoven ook diens broer Frans, directeur Marco de Jong en een in Bladel wonende bestuurder van The Grass Company. 

Justitie hoopt in het proces aan te kunnen tonen dat de coffeeshops van The Grass Company jarenlang te weinig belasting hebben betaald. In totaal gaat het volgens justitie om 25 miljoen euro. Via ‘ingewikkelde schijnconstructies in binnen- en buitenland’ werd dat geld witgewassen, zo zegt justitie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar The Grass Company begon in november 2011. In het kader van het onderzoek vroeg justitie Thailand -waar Johan van Laarhoven sinds 2008 woont- om medewerking. Uiteindelijk pakte Thailand de grondlegger van The Grass Company zelf op en veroordeelde het hem tot een 103 jaar lange celstraf voor witwassen. In hoger beroep  werd dat vorige maand teruggebracht naar 75 jaar.

Meelopers

Behalve de vier gedagvaarden zijn er nog zestig verdachten in het onderzoek. De meesten daarvan worden door justitie gekenschetst als ‘meelopers’. Zij zullen later worden gedagvaard.

Hoewel ze op papier geen leiding meer gaven aan The Grass Company, zijn de broers Van Laarhoven in werkelijkheid altijd aan de touwtjes blijven trekken bij de coffeeshops, zegt justitie. De advocaten van The Grass Company betogen al jaren dat dat onjuist is, zoals zij ook ontkennen dat er te weinig belasting betaald is.  Johan van Laarhoven is van plan om een civiele procedure te beginnen tegen de staat. Daarin wil hij aantonen dat hij door toedoen van het Openbaar Ministerie in Breda  in de Thaise cel is beland.

Reactie advocaat

Advocaat Tim Vis, die meerdere verdachten bijstaat in deze zaak, verzet zich tegen het OM-besluit. Het zou goed zijn dat Van Laarhoven naar Nederland komt, maar de vraag is of hij de dagvaarding wel kán ontvangen en zich kan verdedigen, aldus Vis.

Daarnaast wilde de advocaat eerst nog eigen, ontlastend onderzoek regelen bij de rechter-commissaris. ,,Dan hadden we de vervolgingsbeslissing kunnen beïnvloeden.” Hij zegt dit al een jaar te proberen. Vis gaat een bezwaarschrift tegen de dagvaarding indienen. De rechtbank moet daarover dan een besluit nemen.

Het OM stelt in een reactie dat de advocaten op de regiezitting onderzoekswensen bij de rechter naar voren kunnen brengen. ,,Het OM gaat als enige over een vervolgingsbeslissing”, aldus een woordvoerster.

Datum

Het proces in Breda begint met een regiezitting, waarvoor drie dagen zijn uitgetrokken: 20, 21 en 22 september. Advocaten kunnen tijdens de zitting kenbaar maken wat voor onderzoeken ze nog verricht willen hebben.

Door René van der Lee, Brabants Dagblad op 4 juli 2017

’25 miljoen euro witgewassen’, leiders The Grass Company voor rechter, onder wie broers Van Laarhoven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *