Door: Mick van Wely

De geschorste officier van justitie Lucas van Delft is betrapt op het in scène zetten van een bedreiging van zichzelf, zo blijkt na rechercheonderzoek. De in opspraak geraakte Van Delft werd door de politie geconfronteerd met camerabeelden in een elektronicawinkel waar hij een prepaid-telefoonkaart had gekocht. Met diezelfde kaart deed hij de anonieme melding dat hij ernstig gevaar zou lopen.

Dat melden twee bronnen rondom het onderzoek aan De Telegraaf. De advocaat van de geschorste officier van het parket Zeeland/West-Brabant, wil niet reageren. Ook het Landelijk Parket, dat het onderzoek naar Van Delft leidt, wil niets zeggen omdat er een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Delft loopt.

Ervaren

Juist de ervaren crimefighter Lucas van Delft zou moeten weten dat de gewenste ’bel-anonimiteit’ al snel een illusie is. Het zal lastig zijn een officier van justitie te vinden die nooit de gebruiker van een prepaidkaart heeft achterhaald.

Nadat de politie vorig jaar een telefoontje kreeg met de melding dat er liquidatiegevaar zou dreigen voor Van Delft, startte de recherche een onderzoek. Dat concentreerde zich op het nummer waarmee half november werd gebeld.

De bewuste prepaid-kaart bleek aangeschaft bij de elektronicagigant Mediamarkt. Door camerabeelden op te vragen van het moment dat de kaart werd afgerekend, kwam Van Delft letterlijk in beeld. Hij stond op dat moment aan de kassa. Volgens de twee bronnen ontkende Van Delft aanvankelijk iets met het telefoontje te maken te hebben. Pas toen hij met de beelden werd geconfronteerd, bekende hij.

De opsporingstruc van de recherche is geen hogere wiskunde en wordt regelmatig door opsporingsdiensten gebruikt. Prepaid-kaartjes zijn genummerd en de politie kan precies achterhalen waar en wanneer een kaart is gekocht.

Officier van justitie Lucas van Delft zit vanwege dat ene belletje al drie maanden thuis. De man die voor het parket Zeeland/West-Brabant al jaren een vuist vormt tegen de georganiseerde misdaad, is nu zelf onderwerp van onderzoek. Hij wordt verdacht van ambtsdwang, een delict waar maximaal vier jaar op staat. Het onderzoek loopt nog.

De officier, die geroemd wordt vanwege zijn kennis, intelligentie en doortastendheid, heeft verklaard dat hij onder een enorm grote druk stond bij het uitoefenen van zijn werk. Hij werd naar eigen zeggen ook daadwerkelijk bedreigd. Hierdoor en door het zware karakter van de onderzoeken waaraan hij leiding gaf, zou hij bloot hebben gestaan aan enorme stress.

Van Delft wilde met het telefoontje bereiken dat hij snel in veiligheid zou worden gebracht. De officier dook enige tijd onder.

Beslissingen

In een brief van het parket Zeeland/West-Brabant – die in het bezit is van De Telegraaf – over de zaak-Kapel, een omvangrijke drugs- en liquidatiezaak waaraan Van Delft verbonden was, staat dat bekeken wordt of de ’geestelijke gezondheidstoestand van invloed kan zijn geweest op door hem genomen beslissingen’.

De rechter-commissaris belooft in de brief alle partijen op de hoogte te houden.

Advocaten die veel met Van Delft te maken hebben, reageren wisselend op de perikelen rond de aanklager. „Ik ben geen psycholoog, maar kon helemaal niets merken aan hem. De laatste keren dat ik met hem te maken had was in november. Hij oogde rustig en messcherp”, zegt Louis de Leon. Strafpleiters Jan Sneep en Sidney Smeets vinden wel dat Van Delft gebukt ging onder stress.

Onfeilbaar

„Ik ken hem als een van de meest onfeilbare officieren. Strikt in de leer, maar iemand met wie je goed kon communiceren. Het laatste jaar kon ik hem niet altijd volgen. Nu ik hoor van alle toestanden, kan ik dat plaatsen. Hij heeft, denk ik, te veel hooi op zijn vork genomen”, zegt Sneep.

Smeets kent Van Delft uit de zaak Van Laarhoven, de in Thailand veroordeelde Nederlandse oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company. „Ik heb wel stappen gezien waar ik me enorm over verbaas. Daarom volgen we met grote belangstelling het onderzoek.”

 Bron: http://www.telegraaf.nl/premium/reportage/25249836/__Bewakingsvideo_nekt_officier_van_justitie__.html?lightbox=false
Telegraaf: Bewakingsvideo nekt officier van justitie
Getagd op:         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *