7 vragen over het niet vervolgen van officier van justitie Lucas van Delft

De Bredase officier van justitie Lucas van Delft wordt niet strafrechtelijk vervolgt voor een valse aangifte van doodsbedreigingen aan zijn adres

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om Lucas van Delft niet te vervolgen, zo liet zijn advocaat Taco van der Dussen zaterdag weten. Het OM seponeert de zaak ‘op gronden van billijkheid’ en ‘doelmatigheid’ en kiest voor een ‘arbeidsrechtelijke afdoening’. Klassenjustitie?

1.Wat was de hoofdtaak van Lucas van Delft precies?
Lucas van Delft was als officier van justitie belast met de bestrijding van zware criminaliteit in West-Brabant en Zeeland.

2. Wat is er gebeurd?
Van Delft zegt te zijn getipt onder meer vanuit de Tilburgse onderwereld een doodsbedreiging tegen hem was geuit. Op 11 november 2015 was hij bij een bloedige aanslag op een 63-jarige man in Breda. Dat gaf volgens hem de doorslag. op 12 november deed de crimefighter anoniem een valse aangifte dat hij bedreigd zou worden.

3. Hoe werd duidelijk dat Van Delft zelf aangifte had gedaan bij Meld Misdaad Anoniem
Dat ws een beetje knullig, maar ook goed speurwerk van de politie. Zij achterhaalde dat het prepaidkaartje dat in de telefoon gebruikt was, gekocht was bij de mediamarkt. Beelden van bewakingscamera’s toonden dat Van Delft het kaartje in de winkel kocht. In het strafrechtelijk onderzoek dat volgde, heeft de officier van justitie toegegeven dat hij over de schreef is gegaan.

4. Waarom doet nota bene een officier van justitie, die gewend is om om te gaan met criminelen, zoiets?
Van Delft zegt dat hij in strijd tegen zware en georganiseerde misdaad is bezweken onder de stress van zijn werk en de bedreigingen. De doodsbedreiging is volgens hem echt, maar hij weigert zijn bron, een advocaat, te noemen om diens veiligheid niet in gevaar te brengen.

5. Wat gebeurt er nu hij niet vervold wordt? Valse aangifte is toch strafbaar?
Het OM toont begrip voor de moeilijke omstandigheden waaronder de officier werkte. Een straf is er wel, maar dan via het arbeidsrecht. Dat betekent volgens advocaat Taco van der Dussen dat Van Delft mogelijk (tijdelijk) gedegradeerd en overgeplaatst wordt. Hij zou te werk gesteld kunnen worden als parketsecretaris. “Hij kan dan herstellen, aansterken en proberen zich in het vak te herpakken.” Van Der Dussen is hierover in onderhandeling met het college van procureurs-generaal.

6. Is dit de uitspraak waar Van Delft op had gehoopt?
Van Der Dussen zegt dat zijn cliënt opgelucht is met de ‘totaaloplossing’. die betekent dat de officier niet zelf voor de strafrechter hoeft te verschijnen. “Daaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie begrip heeft voor de moeilijke omstandigheden, al blijft het wel een flinke tik op de vingers voor mijn client.”

7. Heeft dit nog gevolgen voor andere zaken?
Het OM heeft laten weten dat het de aangifte van advocaat Gerard Spong tegen Van Delft heeft afgewezen. De raadsman wilde de officier laten vervolgen voor smaad en schending van de geheimhoudingsplicht, omdat deze in NRC Handelsblad had gezegd dat de in Thailand veroordeelde Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven de belasting heeft bedonderd.

Door: Brabants Dagblad editie Uden/Veghel, Berry van der Heijden en Hessel de Ree, 25 april 2016

Bredase offcier van justitie niet vervolgd. Is dat klassenjustitie?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *