Voor de deur van coffeeshop The Grass Company werd gistermiddag actie gevoerd voor de in Thailand vastzittende Johan van Laarhoven.
„Het beeld staat nog steeds op mijn netvlies: een smerige, vieze gevangenis. Je wilt je hond er nog niet laten slapen.” Koray Ciker ging in april in Thailand op bezoek bij Johan van Laarhoven, de coffeeshophouder die al twee jaar gevangen zit in de gevangenis van Bangkok. Koray’s vriendin is een dochter van Frans van Laarhoven, de broer van Johan.
Op zondagmiddag is Koray één van de elf mannen die voor enkele uren in een nagebouwde ‘Thaise cel’ stapt. Een aanhanger met stevige tralies, geparkeerd voor de deur van coffeeshop The Grass Company aan de Tilburgse Spoorlaan. De actie is bedacht door de groep Justice for Johan, broer Frans van Laarhoven is de drijvende kracht. „Actie voeren, herrie maken, het is het minste wat we kunnen doen”, zegt hij. „Als Johan wegzakt in de vergetelheid, is het helemaal kansloos.”
Afgelopen zaterdag was het exact twee jaar geleden dat Johan van Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta werden gearresteerd. In november 2015 veroordeelde de rechtbank de grondlegger van coffeeshopketen The Grass Company tot 103 jaar cel voor het witwassen van het geld dat hij met de verkoop van softdrugs verdiend had. Zijn vrouw kreeg 12 jaar.
Van Laarhoven heeft hoger beroep aangetekend. En in de Tweede Kamer zijn er inmiddels zes partijen die vinden dat minister Van der Steur actie moet ondernemen om Van Laarhoven weg te halen uit de Thaise gevangenis. De hoop was dat Van der Steur nog voor het zomerreces op dat verzoek zou antwoorden, maar hij deed het niet. Tot ergernis van broer Frans: „Voor Johan telt natuurlijk elke dag.”
Gerard Spong, advocaat van Van Laarhoven, wist bij het gerechtshof in Den Haag gedaan te krijgen dat hij in september officier van justitie Lucas van Delft mag verhoren. Van Delft is de man die in Nederland het strafrechtelijk onderzoek tegen beide broers Van Laarhoven leidde. Nadat hij een valse melding had gedaan van zijn eigen doodsbedreiging, werd de Bredase officier van de zaak afgehaald. Behalve Van Delft mag Spong ook enkele politierechercheurs ondervragen. Spong hoopt in die verhoren bewijs te vinden voor de stelling dat het de schuld van Nederland is dat Van Laarhoven nu al twee jaar in een Thaise cel zit.
Aan de Spoorlaan in Tilburg zijn veel kermisgangers bereid om de petitie ‘Justice for Johan’ te tekenen. „Zelfs al heeft hij te weinig belasting betaald, dan nóg is het belachelijk dat-ie daar vast zit”, zegt een vrouw. „Ik hoop dat het goed afloopt. Maar er is een vuil spelletje met hem gespeeld.”
Door de tralies van zijn ‘cel’ zegt Bram de Gunst dat-ie zijn hand niet in het vuur durft te steken voor een goede afloop. De Gunst is bedrijfsleider van het Grass Company filiaal aan de Piusstraat. „Vertrouwen in een goede afloop betekent dat je vertrouwen moet hebben in Nederlandse justitie. Dat valt me steeds zwaarder.”