BANGKOK – Johan van Laarhoven uit Tilburg is dinsdag in Thailand in hoger beroep opnieuw veroordeeld voor witwassen. De 56-jarige voormalig coffeeshophouder kreeg deze keer 75 jaar celstraf, waarvan hij twintig jaar moet uitzitten. In 2015 kreeg Van Laarhoven 103 jaar celstraf opgelegd, waarvan hij er ook twintig moest uitzitten.
De oprichter van The Grass Company is in Thailand veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van drugs heeft verdiend. De drugs werden onder meer verkocht vanuit coffeeshops in Den Bosch en Tilburg.
Naar Nederland
De advocaten van Van Laarhoven kunnen nog niet zeggen of ze in cassatie gaan. “Het belangrijkste is nu dat hij naar Nederland komt om zijn straf uit te zitten”, zegt één van de advocaten. “Zodat hij bij zijn gezin kan zijn. Nederland is onzorgvuldig omgesprongen met een Nederlandse burger. Het is nu aan de Nederlandse overheid.”
Van Laarhoven kan pas in Nederland zijn Thaise straf uitzitten als de veroordeling onherroepelijk is en hij minimaal vier jaar in Thaise detentie heeft gezeten. Op 23 juli 2018 is die vier jaar voorbij.
Dagvaarding
Volgens de krant zal het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant komende maand vier mensen dagvaarden omdat ze zich tussen 2008 en 2014 schuldig hebben gemaakt aan onder meer witwassen bij de exploitatie van The Grass Company. Het zou daarbij ook gaan om Van Laarhoven en zijn broer. Het OM laat weten ‘niet op zaken vooruit te willen lopen’. “Er is nog geen dagvaarding uitgestuurd”, aldus een woordvoerder.
De Tilburger zit al sinds 23 juli 2014 vast in een Thaise cel. Volgens zijn advocaat gaat het slecht met Van Laarhoven en verkeerd hij in mensonwaardige omstandigheden. “Hij heeft hartproblemen, een galblaasafwijking, zweren en is ondervoed.”
Verzoek
De Thaise autoriteiten kwamen de Tilburgse coffeeshophouder op het spoor na een verzoek vanuit Nederland. Ze besloten toen zelf ook een onderzoek naar hem te starten. Dat leidde in 2015 uiteindelijk tot zijn veroordeling tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij twintig jaar moet uitzitten.
Door: Frances Vermeeren, Omroep Brabant op 20 juni 2017