Minister Van Der Steur moet opheldering verschaffen: is Johan van Laarhoven de dupe van het Nederlandse coffeeshopbeleid?
Drugs en Justitie door Vera Bergkamp
Sinds de zomer van 2014 zit Tilburger Johan van Laarhoven in de Thaise gevangenis. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen van drugsgeld en is daarom veroordeeld tot 103 jaar cel.
Kernvraag is in hoeverre dit direct te maken heeft met het Nederlandse gedoogbeleid rondom coffeeshops. Van Laarhoven was eigenaar van vier coffeeshops en verdiende zijn geld op legale wijze, namelijk met de verkoop van softdrugs. Nu is het gedoogbeleid rondom de verkoop van softdrugs in Nederland ingewikkeld en onhoudbaar, maar deze zaak zou kunnen betekenen dat Nederlandse coffeeshopeigenaren in het buitenland de kans lopen veroordeeld te worden wanneer zij hun verdiende geld uitgeven. Daarbij zijns straffen voor drugsdelicten in veel andere landen ene stuk zwaarden.
Voor D66 was ‘de zaak Johan’ aanleiding de minister van Veiligheid en Justitie schriftelijk vragen te stellen. Waarvoor is Van Laarhoven precies veroordeeld?
Wat betekent het om veroordeeld te worden volgens de Thaise anti-witwaswet? Klopt het dat Van Laarhoven veroordeel is, omdat hij hier verdiend geld heeft uitgegeven? Of is er iets anders aan de hand?
Helaas bleef de minister deze antwoorden ontwijken, ook nadat ik tot tweemaal toe vervolgvragen had gesteld. Het proces loopt nu al vanaf eind 2015. Afgelopen week heb ik daarom de hulp van kamervoorzitter Khadija Arib ingeroepen. Haar taak is Kamerleden zo goed mogelijk te faciliteren hun Kamerwerk te kunnen uitvoeren. Momenteel kan ik dat als volksvertegenwoordiger onvoldoende, omdat ik informatie van de minister nodig heb om precies te begrijpen wat er nu aan de hand is.
Van der Steur
Nu is het niet de eerste keer dat informatie moeilijk uit het ministerie van Veiligheid en Justitie los te peuteren is. We kennen de zwartgelakte documenten die minister Van der Steur de Kamer toestuurde in de zaak rondom professor Maat, de dubieuze informatievoorziening van de minister rond-om de Bonnetjesaffaire en de FBI die de NYPD bleek te zijn tijdens het afgelopen debat over de aanslagen in Brussel. Opnieuw is dit een teken aan de wand dat minister Van der Steur de informatievoorziening binnen zijn gigantische ministerie niet op orde heeft. Alleen gaat het deze keer niet om een zoekgeraakt bonnetje of verkeerde politiedienst. Dit keer gaat het om informatie over een celstraf die een Nederlander uitzit in Thailand.
Resort
Al bijna twee jaar moddert deze zaak voort, je zou bijna denken dat de minister iets verbergt. Er zit geen schot in, terwijl het niet zo is dat Van Laarhoven zich als God in Frankrijk waant, aan het zwembad in een Thais resort. Hij zit in een Thaise cel. Bovendien heeft hij medische problemen. Daarom kan ik deze zaak niet loslaten.
Het is altijd vervelend wanneer antwoorden op kamervragen op zich laten wachten. Nog niet eerder heb ik echter zoveel moeite moeten doen antwoord te krijgen op vragen die ik als volksvertegenwoordiger stel. Bovendien gaat het hier om mensenrechten van een Nederlander.
Een die mogelijk de dupe is geworden van het Nederlandse coffeeshopbeleid. Ik ben er niet op uit de minister en zijn ambtenaren onnodig bezig te houden door keer op keer vervolgvragen te stellen. Ook hoop ik niet op een specifiek antwoord of dat ik kan aantonen dat de minister verkeerd zit.
Het gaat erom dat antwoord wordt gegeven op gestelde vragen en dat duidelijk wordt hoe de zaak Van Laarhoven precies in elkaar steekt
——————————————————————————————————————————Vera Bergkamp is Tweede Kamerlid voor D66
Bron: Brabants Dagblad vrijdag 22 april 2016