De Haagse rechtbank weet nog niet of coffeeshophouder Johan van Laarhoven komt getuigen in een civiele zaak die hij wil aanspannen tegen de Nederlandse staat. De deadline die de rechter aan Thailand had gesteld is deze week verlopen.
De rechter-commissaris laat vrijdag in een korte verklaring weten dat het niet duidelijk is of het getuigenverhoor met Van Laarhoven kan plaatsvinden.
De rechtbank bepaalde half maart dat de coffeeshophouder de kans moet krijgen om zijn kant van het verhaal te vertellen en dat Nederland aan Thailand moest vragen hier aan mee te werken.
De landsadvocaat was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar. Volgens het Brabants Dagblad hebben de Thaise autoriteiten niet gereageerd op het verzoek van de Nederlandse ambassade.
Meer pogingen
Advocaat Sydney Smeets, die Van Laarhoven bijstaat, wil dat de rechter duidelijkheid vraagt aan de Nederlandse staat over de pogingen die zijn ondernomen om de Tilburger naar Nederland te krijgen. Volgens de advocaat heeft Nederland niet alles in het werk gesteld om hem naar Nederland te laten komen.
Van Laarhoven is de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company die in Nederland wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en fraude. De Tilburger was met de opbrengst van zijn bedrijf naar Thailand verhuisd en werd daar in 2014 op basis van informatie van het Nederlandse Openbaar Ministerie gearresteerd voor witwassen.
Onzorgvuldig optreden
Van Laarhoven heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Staat omdat hij meent dat hij het slachtoffer is geworden van onzorgvuldig optreden van de Nederlandse autoriteiten. Om de precieze gang van zaken duidelijk te krijgen is vorig jaar bij de rechtbank in Den Haag uitgebreid getuigenverhoor begonnen. Onder andere officieren van justitie en politiemensen werden door de advocaten van Van Laarhoven aan de tand gevoeld.
In februari werd het verzoek ingediend om Van Laarhoven nog als getuige te laten horen. Hij wil onder andere een verklaring afleggen over de schade die hij heeft geleden.
Omdat Thailand tot dusver weigerde mee te werken aan welk verhoor dan ook, gelooft de landsadvocaat niet dat er toestemming zal komen. Als de Tilburger niet komt getuigen, is niet duidelijk wat dit voor gevolgen voor de civiele procedure zou hebben.
Nationale Ombudsman
De Tweede Kamer heeft een aantal maanden geleden al om opheldering gevraagd en wil dat het kabinet ervoor zorgt dat Van Laarhoven naar Nederland wordt gehaald. Het ministerie van Justitie heeft dit tot nu toe geweigerd.
Ook de Nationale ombudsman is recent een officieel onderzoek gestart naar het rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie aan Thailand. De klachten gaan over de manier waarop het OM informatie heeft gedeeld met de Thaise autoriteiten.
Door: nu.nl op 12 mei 2017