PERSBERICHT
Amsterdam, 12 september 2016
Ministerie van justitie keurde rechtshulpverzoek aan Thaise junta goed
Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf toestemming voor een rechtshulpverzoek aan de Thaise junta. Dat blijkt uit een vandaag verschenen verklaring van voormalig officier van justitie Lucas van Delft. Naar aanleiding van het verzoek startte de Thai een strafrechtelijk onderzoek naar Johan van Laarhoven. De Nederlander werd in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar.
Nadat Van Laarhoven zijn coffeeshops verkocht, verhuisde hij naar Thailand. Daar werd hij twee jaar geleden veroordeeld voor het investeren van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van cannabis. De uitspraak is opmerkelijk, omdat de verkoop van cannabis in Nederland wordt gedoogd en Van Laarhoven over de verkoop belasting heeft betaald.
Nog opmerkelijker is dat het verzoek om een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven te starten van Nederland kwam. Onder ede verklaarde toenmalig officier van justitie Lucas van Delft dat het ministerie van Veiligheid en Justitie is geraadpleegd en dat er vanuit het ministerie geen bezwaar was voor een rechtshulpverzoek.
Spong: minister gaf zegen op deal met militaire junta
“De minister heeft zijn zegen gegeven over het dealen met een militaire junta”, zegt advocaat Gerard Spong. “Er was niets bekend over de gevolgen voor Van Laarhoven. De officier noch de minister hebben zich daarom bekommerd.” Spong noemt het schokkend dat de officier van justitie zegt dat hij niet had verwacht dat Van Laarhoven zou worden aangehouden. “Hij heeft zelf aan de Thai gevraagd een strafzaak tegen Van Laarhoven te beginnen. En dat alles met de zegen van de minister.”
Vorige week bleek al dat Van Delft bewust cruciale informatie verzweeg voor het Thaise Openbaar Ministerie. De officier van justitie reisde in november 2013 naar Bangkok om een PowerPointpresentatie te geven over de coffeeshop van Johan van Laarhoven. Van Delft noemt het een ‘crime of the past’ dat de coffeeshop in 2011 teveel cannabis op voorraad zou hebben gehad. Een week eerder sprak de rechter daar echter een pardon over uit. Van Delft hield die rechtelijke uitspraak bewust achter, zo verklaarde hij.
Vandaag moest ook rechercheur Van Otterloo voor de rechtbank onder getuigen. Al eerder legde liaison-officer Olde Engberink onder ede een verklaring af. Olde Engberink werkte in Bangkok als zogenoemde ‘verbindingsofficier’. Volgende maand worden ook parketsecretaris Van Oosterhout en rechercheur Van Weerelt ondervraagd.
Over Johan van Laarhoven
Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij ruim twee jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid.