PERSBERICHT
Amsterdam, 2 september 2016
Welke rol speelde justitie bij aanhouding Johan van Laarhoven in Thailand?
Welke rol speelde Lucas van Delft precies bij de aanhouding van Johan van Laarhoven in Thailand? Volgende week moeten zes getuigen waaronder Van Delft voor de rechtbank in Den Haag verschijnen. Het is zeer uitzonderlijk dat een officier van justitie onder ede moet getuigen. Van Delft werd onlangs uit zijn functie ontheven nadat hij onder een valse naam melding deed van een doodsbedreiging aan zijn eigen adres.
De zes moeten getuigen in de zaak Johan van Laarhoven, omdat zij allen betrokken waren bij het verzoek aan de Thai om de Nederlander te vervolgen. Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. Naast voormalig officier van justitie Van Delft worden ook advocaat-generaal Snijders, liaison-officer Olde Engberink, parketsecretaris Van Oosterhout en de rechercheurs Van Otterloo en Van Weerelt ondervraagd. De verhoren starten vinden plaats op 5, 7 en 12 september en op 10 en 19 oktober, vanaf 9 uur.
Het is zeer uitzonderlijk dat een officier van justitie zich onder ede moet verantwoorden. Eerder gebeurde dat onder andere in de IRT-affaire en in de zaak-Demmink. Het verhoor is bovendien saillant, omdat de officier van justitie door het Openbaar Ministerie uit zijn functie is ontheven. Van Delft deed onder een valse naam melding dat mensen van plan zouden zijn hem te liquideren. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij de druk van zijn werk als officier van justitie niet aankon.
De verhoren onder ede moeten volgens de advocaten van Van Laarhoven, Gerard Spong, Sidney Smeets en Tim Vis van Spong Advocaten en Mark van Weeren van Blenheim Advocaten, duidelijkheid geven over de rol die Nederland speelde in de vervolging van Van Laarhoven in Thailand. Het Nederlandse OM houdt vol dat de Thai op eigen initiatief handelden.
Op 14 juli 2014 schreef de Nederlandse politie-liaison in Bangkok – in samenspraak met de officier van justitie – de Thaise autoriteiten een brandbrief met het uitdrukkelijk verzoek een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven te beginnen. De brief was voor de Thai de aanleiding een onderzoek naar Van Laarhoven te starten. Ook bevestigde de Thaise ambassade in Nederland dat de aanhouding van Van Laarhoven geschiedde op uitdrukkelijk verzoek van Nederland. Van Laarhoven is in Thailand uitsluitend vervolgd voor het daar investeren van met de Nederlandse coffeeshops verdiend inkomen, waar in Nederland belasting over is betaald.
Hilton-incident
De getuigen worden ook ondervraagd over het ‘Hilton-incident’. Nederlandse rechercheurs lieten zich in een hotellobby in Bangkok uit over Van Laarhoven. “Schuldig of niet, hij gaat voor de bijl, linksom of rechtsom, niemand wint het van de politie als wij dat willen.” Van het incident zijn ook foto’s gemaakt. De agenten verbleven in Bangkok om voor de Thaise rechtbank te getuigen tegen Van Laarhoven.
Over Johan van Laarhoven
Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij ruim twee jaar vast, onder erbarmelijke omstandigheden. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid.