De Borrelhoek Nieuws uit Nederland brengt sprankje hoop voor Johan en Tukta van Laarhoven

De Borrelhoek Nieuws uit Nederland brengt sprankje hoop voor Johan en Tukta van Laarhoven

De rechter-commissaris in Den Haag wil Johan en Tukta van Laarhoven horen als getuigen in een civiele zaak die zij vorig jaar zelf hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. Frans van Laarhoven, broer van de in 2014 in Thailand gearresteerde voormalige coffeeshophouder, heeft dit tegenover Trefpunt Thailand bevestigd. De nieuwe ontwikkeling was gemeld door De Volkskrant en overgenomen door Omroep Brabant.

De getuigenverhoren in deze zaak leverden vorig jaar op dat justitie, en in het bijzonder het Openbaar Ministerie in Breda, bij de Thaise autoriteiten hebben aangedrongen op arrestatie van Johan en Tukta. Zij werden vervolgens tot effectief 20 en 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter achtte hen schuldig aan het witwassen van ‘drugsgeld’. Daarbij werd geen rekening gehouden met het feit dat Van Laarhoven zijn vermogen had verdiend met legale verkoop van cannabis in de coffeeshops van zijn bedrijf The Grass Company.

Van Laarhoven startte een civiele procedure tegen de staat, omdat het volgens hem aan het Openbaar Ministerie in Nederland te danken is dat de Thaise autoriteiten een onderzoek naar hem startten. In deze civiele zaak moet Van Laarhoven nu zelf in Nederland getuigen. Nederland moet daarom aan de Thaise autoriteiten om medewerking vragen, vindt de rechter-commissaris.

Of Van Laarhoven en zijn vrouw, die een straf van 9 jaar moet uitzitten, ook echt naar Nederland komen, dat ligt aan Thailand. “Het is afwachten of ze Van Laarhoven op het vliegtuig hierheen zetten”, zegt advocaat Gerard Spong tegen de Volkskrant. Omdat Thailand tot dusver weigerde mee te werken aan welk verhoor dan ook, gelooft de landsadvocaat overigens niet dat er toestemming zal komen.

Frans van Laarhoven heeft niettemin hoop op positieve ontwikkelingen. ”Natuurlijk hebben we hulp van de Thaise autoriteiten nodig”, zegt hij. ”Maar die hebben in 2016 al schriftelijk aangegeven dat Johan mocht worden gehoord als getuige, maar niet als verdachte in een Nederlandse strafzaak tegen hem”.  Volgens Frans van Laarhoven had het Openbaar Ministerie de toezegging van Thaise kant niet zo meegedeeld aan de Rechter-Commissaris. Overgebracht aan de rechtbank was slechts dat de Thaise autoriteiten niet mee wilden werken.

Volgens Frans van Laarhoven dient de Nederlandse overheid nu overleg te openen met de Thaise autoriteiten over wanneer en op welke condities Johan en Tukta van Laarhoven voor het getuigenverhoor naar Nederland kunnen afreizen.

Door Thailandtref.com, Hans Geleijnse op 25 maart 2017

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *